“Urbanoporosi. Sabadell i els silencis urbans”, un llibre per a la ciutat

El col·lectiu (Sa)badall presenta aquest Sant Jordi una reflexió oberta sobre Sabadell a través d’imatges, textos i cartografia.

El llibre pretén ser una contribució a la nova cultura urbana que s’obre pas a la ciutat d’avui.

Portada_Urbanoporosi

El llibre Urbanoporosi. Sabadell i els silencis urbans recull l’experiència del col·lectiu (Sa)badall al voltant de l’observació, documentació, registre, exposició i debat d’un fenomen inèdit a la ciutat de Sabadell per la seva diversitat i abast: la creixent porositat del seu teixit urbà. És el testimoni gràfic i visual d’un paisatge alçat sobre les ruïnes i l’abandó d’un model immobiliari i urbà insostenible i caduc. Una contribució a la nova cultura civil que s’obre pas enmig d’esquerdes i badalls.

Urbanoporosi vol documentar l’actual procés d’abandonament de la ciutat fomentant una nova mirada més atenta i crítica. El projecte es proposa evidenciar un fenomen que sovint ens passa desapercebut i és eclipsat per la magnitud dels efectes de la crisi immobiliària a les perifèries urbanes. Evidenciant-lo, vol contribuir a fer un primer pas per transformar aquesta situació.

El llibre, amb 128 pàgines i un format de 16x18cm, recull més d’una cinquantena de fotografies realitzades per Berta Tiana Alsina amb l’objectiu de ressaltar la decadència i, al mateix temps, la bellesa estètica de l’abandonament. El text central del llibre, titulat “Urbanoporosi: badalls i silencis a la ciutat” i escrit per Bernat Lladó Mas, desenvolupa en tres apartats el caràcter pluridisciplinar del fenomen, amb els suggerents títols: “Finances, bombolles, ruïnes”, “Paisatge, lloc, Geografia”, i “Imatge, art, document”. Les fotografies s’acompanyen d’algunes cites i es complementen amb imatges cartogràfiques sobre els espais buits a la ciutat, tot localitzant i donant dimensió al fenomen, realitzades per Maties Serracant Camps.

El llibre, com l’exposició que es pogué veure a l’Alliançe Française de Sabadell entre els mesos de març i juny de 2012, pretén doncs corresponsabilitzar al lector, i al conjunt de la ciutat, sobre la seva capacitat de repensar el futur d’aquests porus urbans, d’aquestes obertures i escletxes, d’aquests badalls que, inevitablement, refreden l’interior de la ciutat.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

  • Llicència