Exposició Urbanoporosi

Urbanoporosi és un projecte d’art geogràfic del col·lectiu (Sa)badall que vol fomentar una nova mirada sobre la nostra ciutat, més atenta i crítica, per tal d’evidenciar un fenomen que sovint ens passa desapercebut. Posar-ho de relleu és el primer pas per transformar la situació. Nosaltres aportem algunes bases fenomenològiques; li correspon al públic (és a dir: ens correspon a tots) activar la capacitat de repensar el futur d’aquests porus urbans, d’aquestes obertures i escletxes, d’aquests badalls que, inevitablement, refreden l’interior de la ciutat.

 

Imagina’t que passeges per la ciutat de Sabadell. A mesura que avances t’adones de la quantitat d’espais que es troben abandonats, deixats o deshabitats. De cop, la ciutat pren un altre aire: tons desèrtics, colors decadents; badalls, esquerdes, fissures i forats. Són els porus de la ciutat: els intersticis inútils d’una ciutat que ha après a ignorar-los.


Sorprès, t’atures. Has deixat de reconèixer la pròpia ciutat. Què ha canviat? Sens dubte, la teva mirada és una altra. Avui tens temps per aturar-te: quant feia que no aixecaves el cap més enllà de la línia horitzontal? Prova-ho, quedaràs parat dels espais buits que, silenciosament i modestament, et retornen la mirada. Ningú hi viu, ningú hi treballa, ningú hi juga. Comprens que si fins ara no els havies vist, no és només perquè no tenies la mirada educada, sinó perquè la pols i la rutina els havia deixat en el silenci més profund. I ara que te n’adones de l’abast d’aquest fenomen, ara que ja no pots deixar de veure’ls, recuperes de cop i volta la capacitat d’imaginar noves maneres de pensar i actuar sobre aquests espais.

Urbanoporosi és un projecte expositiu que vol fer reviure la hipotètica experiència que hem narrat abans per mitjà de fotografies fetes a Sabadell . D’aquesta manera pretenem fomentar una nova mirada sobre la nostra ciutat per tal d’evidenciar una realitat que sovint ens passa desapercebuda. Nosaltres aportem algunes bases fenomenològiques d’aquesta situació; li correspon al públic (és a dir: ens correspon a tots) activar la capacitat de repensar el futur d’aquests porus urbans.

Sabadell, hivern-primavera del 2012.

imatges

cartografia

vídeo

cites


Comments
One Response to “Exposició Urbanoporosi”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Les imatges de l’exposició, que podem visitar a l’Alliance Française (al número 35 del carrer Sant Joan) fins al 23 de juny, i que duu com a subtítol “Sabadell i els silencis urbans”, ens assenyalen la degradació urbana que està patint la nostra ciutat, tot convidant-nos a reflexionar sobre aquest fenomen i en com podem transformar els espais buits, desocupats i deixats, en parcel·les novament vives. I aquest és el repte al que ens convida Urbanoporosi, emprant l’art com a mètode de catalogació i d’expressió crítica: posar sobre la taula del debat públic, la decadència urbana que patim i les propostes que se poden generar com a resposta a aquesta situació. […]  • Llicència